Bestyrelsens vedtægter
Det Private Børnehus Troldhøj
(Tidligere Familiecentret Troldhøj og Børnehuset Troldhøj)
§ 1. Navn og hjemsted
Stk. 1. Foreningens navn er Forældreforeningen Troldhøj forkortet FT.
Stk. 2. Foreningens hjemsted er Odense Kommune.
Stk. 3. Foreningen ejer og driver institutionen Det Private børnehus Troldhøj som privat og institutionen er organisatorisk medlem af Landsforeningen Frie Børnehaver og Fritidshjem.
§ 2. Formål
Stk. 1. Foreningens formål er:
A) at drive institutionen Det Private børnehus Troldhøj efter dagtilbudslovens bestemmelser og de til enhver tid gældende love og krav mv., der bestemmer og regulerer drift af daginstitution/tilbud. Foreningen kan ikke have andre økonomiske aktiviteter end drift af institutionen Det Private børnehus Troldhøj og andre not-for profit aktiviteter knyttet hertil indenfor gældende lovgivning.
Institutionen modtager børn i alderen fra 0-6 år efter de til enhver tid gældende bestemmelser for institutionsstart og slut for børn i denne aldersgruppe herunder mulighederne for institutionens selvstændige tilpasning hertil. Det Private børnehus Troldhøj vil endvidere være åben overfor Odense Kommunes evt. forespørgsler om ledige pladser.
Dagtilbuddet er et led i Odense kommunes samlede generelle og forebyggende tilbud til børn.
B) at sætte sig en pædagogisk opdragelse i overensstemmelse med Landsforeningen Frie Børnehaver og Fritidshjems formålsparagraf:
”En opdragelse der fremmer evnen til aktivt fællesskab, og som i en glad og tryg atmosfære giver sådanne muligheder for oplevelse og selvvirksomhed, at barnet herved får øget sin lyst til at lære og udfolde sin fantasi, alt med det sigte at fremme en alsidig udvikling. Arbejdet i institutionen skal i videst muligt omfang foregå i samarbejde med forældrene.
Institutionen står åben for alle uanset race, religion og politisk anskuelse. Påvirkning der sigter mod ensretning, må ikke finde sted. Institutionen skal arbejde for, at fremme tolerance og medmenneskelighed.”
C) at skabe debat om og deltage i den offentlige debat om børns og unges vilkår samt at støtte og arbejde for udvikling af børn og unges frihed og vilkår primært i den hjemmehørende kommune.
§ 3. Medlemskreds
Stk. 1. Som medlemmer af foreningen kan kun optages forældre med forældremyndighed til børn, der er optaget i institutionen.
Stk. 2. Hvor der er eneforældremyndighed over et barn, kan bestyrelsen konkret dispensere fra kravet om forældremyndighed til forældremyndighedsindehaverens samlever eller ægtefælle, såfremt denne indtager en forsørgerstatus overfor barnet. Dispensationen skal fremgå af bestyrelsens protokol.
Stk. 3. Indmeldelse i foreningen sker ved barnets optagelse i institutionen, og afsluttes straks når barnet ophører med at gå i institutionen. Barnets ophør i institutionen sker ved skriftlig udmeldelse til institutionens leder/ledelse med det varsel, som bestyrelsen har fastsat i sin forretningsorden jf. § 6, stk. 8.
Stk. 4. Bestyrelsen kan efter gældende bestemmelser/praksis ekskludere et medlem fra foreningen, hvorved barnet vil ophøre med at gå institutionen. De for institutionen særligt vedtagne årsager til eksklusion skal vedtages af bestyrelsen og fremgå af forretningsordenen jf. § 6, stk. 8.
§ 4. Ordinær generalforsamling
Stk. 1. Forældremødet er at betragte som generalforsamling.
Stk. 2. Forældremødet er foreningens øverste myndighed.
Stk. 3. Ordinært forældremøde afholdes én gang årligt og skal afholdes i marts og indkaldes med mindst tre ugers varsel, ved opslag i institutionen og ved enten brev, e-mail, SMS til foreningens medlemmer eller på institutionens hjemmeside, med angivelse af dagsorden.
Stk. 4. Møde- og stemmeberettigede på forældremødet er alle foreningens medlemmer. Der kan stemmes ved skriftlig fuldmagt.
Stk. 5. Dagsordenen for det ordinære forældremøde skal indeholde følgende punkter:
Valg af stemmeudvalg
Valg af dirigent
Bestyrelsens beretning
Regnskabsaflæggelse
Behandling af indkomne forslag
Valg af bestyrelsesmedlemmer og suppleanter.
Eventuelt
Stk. 6. Forslag, der ønskes behandlet på forældremødet, skal være bestyrelsen i hænde senest 8 dage før forældremødet.
Stk. 7. Forældremødet ledes af en dirigent.
Stk. 8. Forældremødet træffer sine beslutninger med simpelt flertal (en over halvdelen af de gyldigt afgivne stemmer) og ved håndsoprækning. Skriftlig afstemning anvendes dog, når det begæres af blot én stemmeberettiget mødedeltager. Ved personvalg til bestyrelsen, hvor der er foreslået flere kandidater end det antal bestyrelsesmedlemmer, der skal vælges, foretages altid skriftlig afstemning. Ved sådanne personvalg anvendes reglen om simpelt flertal.
§ 5. Ekstraordinær generalforsamling
Stk. 1. Ekstraordinært forældremøde kan afholdes, når bestyrelsen finder det nødvendigt, og skal afholdes, når mindst 1/3 af foreningens medlemmer fremsætter skriftlig begrundet anmodning over for formanden eller bestyrelsen. I sådanne tilfælde skal forældremødet afholdes senest fire uger efter, at anmodningen er modtaget af formanden eller bestyrelsen.
Stk. 2. Indkaldelsesfristen for et ekstraordinært forældremøde er 8 dage.
§ 6. Foreningens daglige ledelse
Stk. 1. Foreningen ledes til dagligt af bestyrelsen under ansvar for forældremødet.
Stk. 2. Mellem forældremøderne er bestyrelsen øverste besluttende myndighed, udøver foreningens ejerskab og varetager foreningens økonomi.
Stk. 3. Bestyrelsen er arbejdsgiver for institutionens leder/ledelse og øvrige ansatte, jf. dog § 7.
Stk. 4. Bestyrelsen består af 7-9 forældrevalgte medlemmer.
Stk. 5. Forældrerepræsentanter til bestyrelsen vælges på forældremødet for en 2-årig periode, således at der hvert år vælges forskudt. Ved valg af 7 forældrerepræsentanter vælges således 4 det ene år for en 2 årig periode og 3 det næste år ligeledes for en 2 årig periode. Der vælges mindst 2 suppleanter for 1 år ad gangen.
Stk. 6. Herudover udpeger personalet i institutionen en repræsentant for et år ad gangen. Repræsentanten må ikke være en del af det ledende personale. Lokalforeningen udpeger en repræsentant i op til 4 år af gangen.
Stk. 7. Institutionens leder deltager i bestyrelsesmøderne som daglig leder af institutionen og faglig rådgiver, lederen har ikke stemmeret på bestyrelsesmøderne.
Stk. 8. Bestyrelsen leder foreningen i overensstemmelse med nærværende vedtægter og forældremødets beslutninger.
Stk. 9. Umiddelbart efter forældremødet konstituerer bestyrelsen sig med en formand, en næstformand og evt. en sekretær.
Stk. 10. Bestyrelsen fastsætter på førstkommende ordinære bestyrelsesmøde sin forretningsorden. Den kan nedsætte underudvalg og arbejdsgrupper til varetagelse af afgrænsede opgaver.
§ 7. Institutionens daglige ledelse
Stk. 1. Institutionen ledes til daglig af en ansat leder/ledelse under ansvar for bestyrelsen.
Stk. 2. Bestyrelsen delegerer den pædagogiske ledelse, daglige drift, ansættelses- og afskedigelseskompetence og myndighed i øvrigt til denne leder/ledelse.
Stk. 3. Bemyndigelsens overordnede form og indhold vedtages på et ordinært forældremøde. Bemyndigelsen kan ikke omfatte ansættelses- og afskedigelseskompetence i forhold til ledende personale. Uanset lederens/ledelsens bemyndigelse kan bestyrelsen til enhver tid konkret kræve involvering i og/eller godkendelse af lederens dispositioner herunder i sager om ansættelse/afskedigelse, drift samt opfyldelse af dagtilbudslovens krav/regler.
§ 8. Økonomi, regnskab og revision
Stk. 1. Foreningens regnskabsår følger kalenderåret.
Stk. 2. Bestyrelsen er ansvarlig overfor forældremødet for økonomien omkring institutionsdriften.
Stk. 3. Foreningens regnskabsførelse varetages af Landsforeningen Frie Børnehaver og Fritidshjem og revision af regnskabet udføres af uafhængig revisor.
Stk. 4. Forældrebetaling følger kommunens takster og justeres pr 1.1. Forældrebetaling er bagudbetalt.
§ 9. Tegningsregler og hæftelse
Stk. 1. Foreningen tegnes udadtil ved underskrift af formanden og mindst to bestyrelsesmedlemmer i forening. Bestyrelsen kan godkende, at lederen, formand, kasserer og/eller foreningens regnskabsfører i Frie Børnehaver og Fritidshjem kan råde over dankort og netbank til foreningens bank/giro konti hver for sig.
Stk. 2. Ved optagelse af lån og ved salg/pantsætning af fast ejendom tegnes foreningen af den samlede bestyrelse.
Stk. 3. Ved indgåelse og ophævelse af driftsoverenskomsten med OdenseKommune samt indgåelse og ophævelse af aftaler, der rækker ud over foreningens og/eller institutionens daglige ledelse og drift eller som berører foreningens kapital, kræves tilslutning fra samtlige bestyrelsesmedlemmer.
Stk. 4. Der påhviler ikke foreningens medlemmer nogen personlig hæftelse for de forpligtelser, der påhviler foreningen.
§ 10. Vedtægtsændringer
Stk. 1. Nærværende vedtægter kan ændres med simpelt flertal på et forældremøde, hvor ændringsforslaget fremgår af dagsordenen.
Stk. 2. En vedtægtsændring træder i kraft med virkning fra det forældremøde som det vedtages på.
Stk. 3 Eventuel ændring af børnehuset formål (§ 1) skal godkendes af Odense kommune.
§ 11. Opløsning
Stk. 1. Opløsning af foreningen kan finde sted med 2/3 flertal på et forældremøde eller med simpelt flertal på to efter hinanden følgende forældremøder, hvoraf den ene skal være ordinær.
Stk. 2. Foreningens formue skal i tilfælde af opløsning anvendes i overensstemmelse med de i § 2 fastsatte formål eller til andre almennyttige formål. Beslutning om den konkrete anvendelse af formuen træffes af det opløsende forældremøde og med samme flertal som anvendt under § 11, stk. 1 og godkendes af Odense kommune.